Vallhundar

vallhundarVallhundar är arbetshundar vars jobb är att valla olika former av kreatur. När en hund vallar till exempel får betyder det att de betar fritt på ett område utan staket när hunden vaktar dem. När fåren drivs till ett område från ett annat, kallas även detta för att fåren vallas. När vallhundar vallar olika djur vaktar hunden dem. Hunden vaktar då både fåren så att de inte vandrar iväg eller rymmer, men hunden vaktar även så att rovdjur eller annat varken skrämmer eller skadar fåren. Tidigare när vajrar var ett större problem i norra Europa användes ett antal mindre hundar för att hålla fåren underkontroll och en större hund som kunde hantera vargarna.

Vad används vallhundar till?

Idag används en mellanstor hund som både vallar djuren och samtidigt kan hantera de flesta situationer som kan uppstå under vallningen. I och med att det inte förekommer samma problem med vargar längre behöver vallhundar inte vara en gigantisk hund. Även om vallhundar idag är större än de små hundarna, är den inte så stor eller kraftig nog att hantera en varg. Den vanligast vallhunden idag är Border Collien, det är även en ras som perfekt passar in på beskrivningen mellanstor hund som inte är så kraftig.

För att se om en hund har anlag för vallning är det viktigt att välja en hund som inte visar tendenser till aggressivitet mot exempelvis får eller övrig nötkreatur. Vallhundar bryr sig varken om att valla människor, vilt eller katter. De fokuserar helt på djuren som de är menade att valla. Det kan till och med behöva tränas till att bete sig när de är runt sådana djur.

Många vallhundsraser har tappat mycket av sin instinkt för vallning sedan de började avlas som sällskaps- och utställningshundar. Detta är något som händer med flera olika raser när man börjar avla en hund för utseendet och beteende.