Lydnadsprov

2016/03/13 - Hundar

Alla hundar bör genomgå någon form av baslydnad för att kunna vara en fungerande sällskapshund. Detta är framför allt viktigt om det är en jakt-, bruks- eller servicehund. Vissa har tagit nivån på hundens lydnad till högra nivåer, och gjort det till en sport eller aktivitet som agility. Där finns tävlingar i hur bra hunden lyder i form av lydnadsprov.

Vad ingår i ett lydnadsprov?

lydnadsprovI ett lydnadsprov ger hundföraren olika kommandon till sin hund. Hunden ska sedan utföra dessa moment så bra som möjligt. Provet ska visa hur lydig hunden är och hur väl den samarbetar med hundföraren. Där finns fyra olika klasser i lydnadsprovet. När man får tillräckligt med poäng i en av klasserna får man flytta upp och göra nästa klass. De första klasserna benämns 1-3, den fjärde och svåraste klassen kallas för elitklassen. Där arrangeras årligen mästerskap i lydnadsprov både i Sverige och i Norden. I de nordiska mästerskapen finns tävlande från hela världen. De de nordiska hundarna och hundförarna anses vara bland de bästa i världen.

Det finns en rad saker som hunden ska kunna utföra på kommando när det handlar om lydnadsprov. Ett av dessa moment innefattar att hunden stannar på ett specifikt ställe trots att hundföraren går därifrån. Det handlar även om att hunden ska kunna hoppa över ett föremål på kommando från hundföraren. Andra moment som ingår i ett lydnadsprov är att sitta, ligga eller att apportera på kommando. När hundföraren rör sig ska hunden vara uppmärksam på hundförarens rörelser och kunna följa med oavsett fart och hastiga svängar.

Kan en hund redan göra dessa saker så borde hunden galant klara av ett lydnadsprov. Men även om hunden kan kommandona kan det vara svårt för hunden att klara av samma saker när den samtidigt ska bli bedömd bland andra hundar och människor. Men en vältränad hund ska inte ha några som helst problem med detta, oavsett vilka stressmoment hunden utsätts för.