Border collie

En av världens vanligaste hundraser för vallning är Border Collie. Det är en väldigt duktigt vallhund som mestadels används för vallning av får.border collie Border Collien har avlats i England och Skottland i flera hundra år. Det var först för några år sedan som en rasstandard tagits fram. Tidigare avlades hundarna bara för att få fram så bra vallhundar som möjlig, men nu försöker de hålla rasen enligt rasstandarden. En Border Collie är en väldigt livlig hund som har mycket energi. Bra fördelar som rasen har till vallningen är att rasen är mycket uppmärksam på sin omgivning, och väldigt snabb. Förutom rasens anlag för vallning så är det en hund med mycket fart i.

Hur ser en Border Collie ut?

En Border Collie är en medelstor brukshund på ungefär 53 cm. Rasen har en väldigt varierad päls som kan vara alla olika längder och pälsstruktur. Oftast har rasen en teckning som är svart och vit eller trefärgade. Precis som pälsen, varierar öronen hos olika hundar. En Border Collie kan ha antingen upprättstående, hängande öron eller en mix utav båda. Även om pälsen kan variera stort så är den lättskött. Det handlar framför allt om att ge hunden regelbundna bad och allmän päls skötsel.

Även om en Border Collie är en vallhund är det många som köper rasen som en sällskapshund. Vilket även det går bra men man måste tänka på att detta är en arbetshund. Vilket innebär att hunden kräver både arbete och aktivitet för att inte bli uttråkad. Det är dock viktigt att komma ihåg att den viktigaste aktiviteten för en Border Collie är den mentala aktiviteten. Genom lekar så som spårning är det lätt att hålla sin hund aktiverad och hälsosam. Det finns även leksaker för hundar som kräver eftertanke för att hunden ska lyckas lista ut och få ut exempelvis en godisbit från den.